Wilt u een woning, appartement, studio,… overdragen (verkopen, schenken...) of te huur stellen? Dan moet u een energieprestatiecertificaat (EPC) hebben, opgemaakt door een erkende energiedeskundige.
Een zoekertje online of in een krantje, op affiche of via een makelaar? De verkoper/verhuurder is verplicht om in advertenties de energieprestatie van de wooneenheid te vermelden met de energiescore of het EPC-label (van A+ tot F).
Iedereen die een gebouw met slechte energieprestatie (label E of slechter) overdraagt (dus bij verkoop, erfpacht, opstalrecht) moet in de publiciteit ook vermelden dat er een renovatieverplichting op de wooneenheid rust. Dit EPC dient opgemaakt te zijn door een door het VEKA erkende energiedeskundige.
Het energieprestatiecertificaat is een certificaat dat de energetische kwaliteit van een woning uitdrukt aan de hand van een kengetal. Voor de berekening van dit kengetal zijn volgende parameters van belang: het beschermde (van verwarming voorziene) volume, de bruikbare vloeroppervlakte, ruimteverwarming + maatregelen om deze te optimaliseren (bijvoorbeeld isolatie), bereiding warm water, koeling, energie uit warmtekrachtkoppeling of fotovoltaïsche cellen en andere (hulp-)energie.
De waarde die uiteindelijk wordt bekomen is de energieprestatie van de woning. Deze waarde drukt het karakteristieke primaire energieverbruik per m² bruikbare vloeroppervlakte uit (eenheid: kWh/m²). Hoe lager de energieprestatie, hoe energiezuiniger de betreffende wooneenheid.
Het EPC informeert mogelijke kopers of huurders vooraf over de energiezuinigheid van de woning.
Op de EPC’s die opgemaakt zijn na 1 januari 2019 staat een label van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht). Het EPC geeft ook tips en aanbevelingen om het label van uw woning of appartement te verbeteren.
Voor eengezinswoningen wordt bij de aanbevelingen ook een kostenraming meegegeven.
We hanteren een grondige en gestructureerde aanpak voor het opstellen van een energieprestatiecertificaat (EPC). Onze expertise stelt ons in staat om een nauwkeurige beoordeling te maken van de energieprestaties van uw woning of gebouw.
De energiedeskundige maakt het EPC op basis van zijn vaststellingen ter plaatse. Omdat niet alle eigenschappen ter plaatse zichtbaar zijn, mag de energiedeskundige ook beroep doen op specifieke bewijsstukken. Dat zijn documenten waarover u als eigenaar beschikt en die de aanwezigheid en eigenschappen van isolatie, materialen of toestellen aantonen. De energiedeskundige kruist op de aanstiplijst aan welke documenten hij ontvangen heeft.
De inspanning die u levert om de documenten te zoeken, wordt vaak beloond, omdat de documenten een positieve invloed op het resultaat van het EPC hebben.
Wat kan u als eigenaar of gebouwbeheerder doen als voorbereiding van het bezoek van de energiedeskundige?
Bij het opstellen van het EPC-certificaat beginnen we met een gedetailleerde inspectie van de verschillende aspecten van uw pand, zoals isolatie, het schrijnwerk, verwarmingssysteem, ventilatie, koeling, sanitair warm water en energieverbruik. We maken gebruik van geavanceerde meetapparatuur en tools om objectieve gegevens te verzamelen en een volledig beeld te krijgen van de energie-efficiëntie van uw woning.
Vervolgens analyseren we de verzamelde gegevens en interpreteren we ze in overeenstemming met de geldende normen en richtlijnen. De energiedeskundige voert alle gegevens in op een digitale databank van het VEKA. Op basis van deze analyse stellen we een gedetailleerd rapport op waarin de energieprestatie van uw pand wordt beoordeeld. In het EPC-attest kan u de praktische aanbevelingen raadplegen om de energie-efficiëntie te verbeteren.
Aan de hand van het opgemaakt rapport, krijgen wij correcte inzichten in de energieprestaties van uw woning of gebouw. Indien gewenst, kunnen wij een aantal verbeteringswerken simuleren. Zo krijgt u een beter zicht op welke verbeteringswerken er kunnen uitgevoerd worden en hoeveel impact deze hebben op het EPC-attest van uw woning of gebouw. Wij streven ernaar om ons werk zo transparant en verstaanbaar mogelijk te maken. Daarom leggen we de resultaten van de energiebeoordeling en de mogelijke verbeteringswerken graag aan u uit.
Bent u van plan om werken uit te voeren aan uw woning? Contacteer ons vooraf om u te informeren over welke premie u kunt aanvragen en wat de voorwaarden hiervoor zijn. Zo kunt u uw werken optimaal spreiden en weet u aan welke technische vereisten bijvoorbeeld uw dakisolatie moet voldoen om voor een premie in aanmerking te komen. Wij begeleiden u graag tijdens uw zoektocht.
Neem contact met ons op via celine_debusschere@outlook.com als je het antwoord op je vraag niet kunt vinden.
Bij verkoop van een woning
Bij verhuur van een woning
Regelmatig wordt een bouwvallige woning na verkoop gesloopt om plaats te maken voor een nieuw gebouw. In veel gevallen staat dat zo genoteerd in de notariële akte. Ook voor zo’n woning is een EPC verplicht. Een intentie om te slopen is immers niet voldoende om vrijgesteld te worden van de EPC-plicht.
Ook als de woning na de verkoop verbouwd zal worden, is een EPC verplicht.
Tot en met 30 april 2023 moest er geen EPC zijn als de woning onbewoonbaar verklaard werd door de burgemeester. Deze uitzondering geldt niet meer.
Er zijn enkele andere uitzonderingen op de EPC-verplichting. Raadpleeg de EPC-wegwijzer om te weten of u als verkoper over een EPC moet beschikken.
Als het EPC vervalt zonder dat een nieuwe huurovereenkomst met een nieuwe huurder wordt opgesteld (dezelfde huurder bewoont nog steeds de eenheid of het gebouw), moet er geen nieuw EPC opgemaakt worden.
Van 1 oktober 2022 tot en met 30 september 2023 werden de huurprijzen van de meest energieverslindende woningen (met EPC-label D, E of F) beperkt of bevroren. Om aan te tonen dat de huurprijs volledig of beperkt geïndexeerd mag worden, moet de verhuurder een geldig EPC kunnen voorleggen. Een EPC dat nog geldig was op het moment van de ondertekening van het huurcontract, maar intussen is verlopen, komt niet meer in aanmerking.
Vanaf 1 oktober 2023 is voor woningen met EPC-label D, E of F huurprijsindexering met correctiefactoren mogelijk.
Als bij de controle (steekproef) door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) blijkt dat het EPC niet correct is opgemaakt, kan het VEKA aan de energiedeskundige een boete opleggen tussen 250 en 5000 euro. Voor EPC’s opgemaakt vanaf 8 januari 2023 wordt de minimumboete opgetrokken tot 500 euro. Als misbruiken worden vastgesteld of als blijk wordt gegeven van kennelijke onbekwaamheid, kan de erkenning van de energiedeskundige ingetrokken worden. Het VEKA kan de energieprestatiecertificaten in kwestie ook intrekken.
Bent u het EPC kwijt?
Is het EPC dat u zoekt niet beschikbaar via de Woningpas?
Weet u niet of er wel of geen EPC opgemaakt is?
Of weet u niet welke energiedeskundige het EPC heeft opgemaakt?